Тетяна Щучьєва: нові правила укладання договорів страхування – що змінилось?

Новий Закон України про страхування приніс значні зміни в діяльність страхових компаній, акцентуючи увагу на фінансовій стійкості страховика, ефективності корпоративного управління, клієнтоорієнтованості, прозорості та зрозумілості умов страхування для захисту прав споживачів.

Генеральний директор СК «Експрес Страхування», що входить до сім’ї компаній УКРАВТО ГРУП, Тетяна Щучьєва під час круглого столу Фінансового клубу «Нормативні зміни у страхуванні: які новації очікують на споживачів?» детально розповіла про ці зміни, зокрема про нові вимоги до інформаційного забезпечення клієнтів та стандартизації страхових продуктів.

Тетяна Щучьєва зазначила, що прийняття нового Закону України про страхування значно вплинуло на страховий ринок, змінюючи підхід страховиків до клієнтів. Закон підвищує рівень прозорості умов страхування, забезпечуючи максимальний захист та інформованість клієнтів.

«У страховиків з прийняттям Закону про страхування життя змінилося докорінно. Можна сказати, що Закон України про страхування – це така комплексна дія, яка в цілому змінює вимоги до страховика і підхід страховика до клієнта в частині клієнтоорієнтовності та захисту інтересів. Якщо використовувати тези, то тезами – це прозорість умов страхування, максимальний захист і інформованість клієнтів, – повідомила Тетяна Щучьєва. – Дуже велику частину уваги в Законі приділено якраз переддоговірній роботі. Тобто перед тим, як клієнт буде підписувати будь-який правочин зі страховиком, страховик має повідомити, хто він є, які ліцензії має, за якими класами отримані, за яким страховим продуктом укладається договір страхування і чи цей договір страхування включає у склад якесь пакетне страхування».

Важливим аспектом нововведень стало запровадження обов’язкової переддоговірної роботи, яка передбачає надання клієнтам повної інформації про страховика, ліцензії, класи страхових продуктів та можливість окремого придбання страхових пакетів.

Однією з ключових новацій є вимога до страховиків розміщувати інформацію про стандартні страхові продукти на своїх сайтах, що дозволить клієнтам легко порівнювати умови різних страхових компаній. Це стосується, зокрема, страхових ризиків, покриття, франшиз та порядку розірвання договору.

Тетяна Щучьєва також поінформувала, що новий закон дозволяє клієнтам відмовитися від договору страхування протягом 30 днів після його підписання з повним поверненням страхового платежу, за умови, що не сталася страхова подія і договір був укладений більш ніж на 30 днів.

Генеральний директор також наголосила на важливості навчання агентів та продавців страховиків для забезпечення високого рівня обслуговування клієнтів. За її словами, всі агенти СК «Експрес Страхування» будуть включені до реєстру на сайті Компанії, що забезпечить клієнтам доступ до інформації про них.

 

Загалом, за словами Тетяни Щучьєвої, новий закон спрямований на підвищення прозорості та зрозумілості страхових продуктів для споживачів, що сприятиме зміцненню довіри до страхового ринку України. «Експрес Страхування» підтримує ці зміни й активно впроваджує їх у своїй діяльності», – підкреслила вона.